Nazorg

Als je de vervolgcursus hebt afgerond (dus na de tweede cursus), ben je wel klaar voor het echte werk! Het is wel goed om eerst een jaar of wat ervaring op te gaan doen, ‘kilometers te maken’, voor je een gevorderdencursus gaat doen.
Hieronder een aantal mogelijkheden.

BIC

Uiteraard blijft BIC de handigste manier, elke dag tegen de computer in je eigen tijd en tempo. Als je op een gegeven moment op de Toekomstclub bent uitgekeken (en na twee jaar doet BIC dat zelf voor je) kun je je account laten overzetten op de Recreatieclub, of zelfs de Wedstrijdclub, als je erg ambitieus bent.
In de Recreatieclub krijg je elke dag een dagtoernooi van 12 spellen, plus een competitie van zeven dagen van elk 12 spellen, met promotie en degradatie. Daarnaast zijn er extra competities als de Butler of de Berry Challenge en de Afvalrace.
In de Wedstrijdclub krijg je elke dag een dagcompetitie van 16 spellen, plus een weekcompetitie van 80 spellen waar je de hele week over mag doen, en elke week een aantal extra competities als Berry Challenge, Wild West (met heel extreme spellen), Butler, Spelen-zonder-spieken, Afspel-challenge, Afvalrace. Iedereen speelt in een lijn, waarbij de A lijn de hoogste is, en de Z de laagste.
Als je de weekcompetitie goed heb gespeeld krijg je een hogere rating, en dan promoveer je naar een lijn hoger, en als je slecht speelt degradeer je. Daarnaast kun je BIC’jes verdienen door hoog te scoren, zodat je hoger komt te staan in de Hall of Fame.
Hoe ambitieus je daarin bent bepaal je uiteraard zelf.

Bridgetraining

Een geweldige manier om meer over bridge te leren zijn de wekelijkse nieuwsbrieven van Rob Stravers. Die kan ik je echt aanbevelen, ze zijn gratis, bijzonder leuk geschreven en erg leerzaam. Stuur een mailtje naar Rob.Stravers@upcmail.nl om je op de Bridgetraining te abonneren, dan heb je daar elke week veel plezier van.

Club

Ik zou het natuurlijk heel erg toejuichen als je (ook) op een echte club gaat spelen. Niets is leuker dan ‘met de kartonnetjes’ tegen echte mensen te spelen in plaats van op je computer.

Veel bridgeclubs doen tegenwoordig hun best om nieuwe bridgers rustig te laten wennen aan het wedstrijdtempo. De BC Voorschoten, waar ik regelmatig workshops voor verzorg, heeft in 2016 een speciale beginnerslijn met begeleiding opgezet op de woensdagavond. Ga daar eens kijken, je leert er andere beginners kennen, en leert op een ontspannen manier hoe het er tijdens een clubavond aan toe gaat.

Daarnaast kan ik je Idefix in Leiderdorp aanbevelen. Dat is een grote club met vrije opkomst, je hoeft niet verplicht elke keer te komen, en als je alleen komt, is er altijd een partner voor je. We koppelen mensen die alleen komen, en als er iemand over is, speelt die met onze vaste invaller.
De dinsdagmiddag van Idefix is vooral geschikt voor mensen die net van de cursus komen. Het is nog een rustige middag met relatief weinig deelnemers. Ik ben daar een van de vaste wedstrijdleiders, en je kunt me altijd vragen om advies als je een keer vastzit. Vooral na afloop kan het erg nuttig zijn om er eens voor te gaan zitten met de spelverdeling (en een glaasje) erbij.

Maar er is natuurlijk veel meer. In Leiden zijn iets van 40 clubs actief (naast alle clubs die niet aangesloten zijn bij de Bond), en ze staan vrijwel allemaal om nieuwe leden te springen. Tijdens zomerdrives kun je vrijblijvend bij verschillende clubs een keertje gaan spelen om te kijken of die wat voor je is.

Besef wel dat je op een ‘echte’ club vaak tegen mensen speelt die het al (veel) langer doen, dus wees erop bedacht dat je zeker in het begin niet veel boven de 40% zult scoren. Naarmate je meer ervaring opdoet zal dat vanzelf bijtrekken, maar gun het even tijd. Als je meer informatie nodig hebt, ben ik altijd bereid om je te helpen.

Scroll naar boven